Comparație între microcredite și credite bancare în România: ce opțiune să alegeți?

Comparație între microcredite și credite bancare în România: ce opțiune să alegeți?

Atunci când o persoană sau o întreprindere se confruntă cu dificultăți financiare, aceasta se confruntă cu întrebarea - de unde să împrumute bani? Dacă nu există posibilitatea de a împrumuta de la prieteni, rude sau cunoștințe, există două opțiuni - un împrumut bancar sau un împrumut de la o IFM. Mulți oameni preferă prima metodă de finanțare, dar există mulți factori care afectează alegerea. Merită să ne gândim de ce unii consumatori din România iau microcredite și cât de semnificativă este diferența dintre cele două tipuri de împrumut.

Caracteristicile și disponibilitatea împrumuturilor bancare

Ratele creditelor în băncile din România depind de produs și de situația economică actuală. Dacă luăm în considerare creditele ipotecare și cele pentru afaceri mici, acestea sunt oferite cu sprijinul fondului național de garantare. Acest lucru reduce cerințele privind garanțiile. Însă, în cadrul unor programe precum Start-Up Nation, o afacere poate obține un credit de dezvoltare cu acoperirea parțială a pasivelor prin fonduri ale Uniunii Europene. Fiind membră a UE, România beneficiază de anumite condiții favorabile, dar, în același timp, este supusă regulilor acestora.

Atât băncile locale, cât și cele internaționale sunt reprezentate în țară. Majoritatea sucursalelor sunt concentrate în orașe mari precum București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Constanța. Principalele bănci din țară ar trebui să includă:

  • Banca Transilvania.

  • Banca Comerciala Romana.

  • CEC Bank.

  • BRD - Groupe Société Générale.

  • Raiffeisen Bank.

Dar numai unele dintre acestea sunt disponibile în regiunile îndepărtate de marile orașe și în zonele rurale. În plus, pentru a obține un împrumut este necesar să pregătiți un pachet voluminos de documente. Printre cerințe se numără un istoric de credit bun, un document privind venitul, prezența unei garanții și o indicare a scopului împrumutului. Examinarea poate dura câteva săptămâni. Astfel de condiții nu sunt acceptabile pentru toți împrumutații. Mai ales atunci când este nevoie urgentă de fonduri.

În ce cazuri și de ce să alegeți microcreditele

Care sunt motivele pentru care unii români preferă microcreditele? La urma urmei, aceste fonduri au o rată a dobânzii mai mare, iar perioada de rambursare este mult mai scurtă? Există multe avantaje ale organizațiilor de microfinanțare. Iar primul dintre ele este promptitudinea. Într-o situație în care o problemă financiară este urgentă, sectorul bancar pierde în viteza de emitere a unui rezultat privind cererea.

De exemplu, o situație în care un antreprenor trebuie să plătească urgent pentru livrarea de bunuri, iar banii liberi sunt investiți în cifra de afaceri. Într-un astfel de caz, nu numai că reputația afacerii suferă, dar pot fi aplicate și sancțiuni din partea furnizorului. Într-un astfel de caz, este chiar avantajos să luați un microîmprumut, deoarece dobânda plătită în plus va fi mai mică decât consecințele întârzierii plății către furnizor. Și acesta este doar un exemplu în care un microîmprumut devine salvator.

Ce alte avantaje oferă IFM-urile:

  • Documentație minimă. Pentru a aplica, aveți nevoie de un pașaport și, eventual, de dovezi suplimentare de identitate, locul de reședință.

  • Probabilitate ridicată de aprobare. Organizațiile de microfinanțare sunt mai loiale clienților, înaintează cerințe reduse. Chiar și cu un istoric de credit negativ există o șansă de a primi fonduri.

  • Fără garanții. La completarea chestionarului, garanția poate fi specificată numai dacă este necesară o sumă mai mare. În majoritatea situațiilor, astfel de informații nu sunt necesare.

  • Termeni flexibili. Puteți alege în mod independent suma și perioada de rambursare, concentrându-vă pe propriile capacități. Datorită instrumentelor încorporate, este ușor să calculați supraplata.

  • Servicii online. Spre deosebire de bănci, multe IFM sunt disponibile online și chiar oferă propria lor aplicație. Acest lucru facilitează controlul rambursărilor, iar memento-urile vă vor ajuta să nu ratați termenul de rambursare.

  • Bonusuri și alte oferte. Băncile din România nu oferă promoții, sau acestea sunt foarte rare. Devenind client regulat al unei organizații de microfinanțare, puteți primi oferte mai avantajoase.

Dintre dezavantaje, puteți observa o supraplată semnificativă la rata dobânzii. Dar dacă luați primul împrumut la 0% și apoi participați la un program de fidelizare, aveți șansa de a reduce rata dobânzii.

Deci, ce să alegeți: o bancă sau o IFM?

Dacă aveți suficient timp, energie și documente, iar banca este în apropiere - atunci merită să încercați să solicitați un card de credit sau un împrumut. Dar merită să luați în considerare faptul că șansa de aprobare în instituția financiară aleasă depinde de politica acesteia, de istoricul dvs. de credit, de garanții și de mulți alți factori. Puteți aștepta destul de mult timp, dar în schimb veți obține o rată a dobânzii acceptabilă și o perioadă lungă de rambursare.

Dacă aveți nevoie urgentă de bani, nu veți putea să îi obțineți rapid într-o bancă. Atunci un microîmprumut va fi singura soluție. După ce petreceți o oră de timp completând formularul de cerere, consultându-vă cu un manager și așteptând procesarea, va trebui doar să furnizați un număr de cont pentru transferul fondurilor.

Alegerea depinde de situație, de capacitățile de plată și de urgența în finanțare. Cei care nu au un istoric de credit sau acesta este deteriorat, aceasta este o oportunitate suplimentară de a-l corecta, deoarece IFM-urile introduc, de asemenea, datele în registru. Principalul lucru este să alegeți o companie de încredere și să rambursați datoriile la timp. Acest aspect este valabil atât pentru bănci, cât și pentru organizațiile de microfinanțare.

Găsiți cele mai bune împrumuturi

Găsiți cele mai bune împrumuturi

  • Oferte personalizate
  • Cele mai bune oferte de pe piata
  • Fără taxe

Raspuns rapid / Formalitati minime