Microcreditele: un colac de salvare sau o groapă financiară?

Microcreditele: un colac de salvare sau o groapă financiară?

Microcreditele au devenit o parte integrantă a sistemului financiar modern din România. Disponibilitatea lor și viteza de procesare atrag multe persoane care se află în situații financiare dificile. Este mult mai ușor să obții bani de la un IFM decât de la o bancă. Mai ales dacă o persoană locuiește într-o regiune îndepărtată sau într-o zonă rurală unde nu există sucursale bancare.

Cu toate acestea, ca orice instrument financiar, microîmprumuturile au avantajele și dezavantajele lor. Dacă le înțelegeți în detaliu, atunci microîmprumutul va deveni util și eficient. În acest articol, vom cântări avantajele și dezavantajele și vom învăța cum să evităm capcanele și să luăm și să folosim corect banii.

Microîmprumuturi: ce sunt acestea?

Un microîmprumut sau microcredit este o sumă mică de bani care poate fi obținută rapid și fără o mulțime de documente. Principalele caracteristici ale microcreditelor sunt indicate în:

  • suma;

  • perioada de rambursare;

  • rata dobânzii.

Principala diferență dintre microcredite și creditele bancare este disponibilitatea lor. Acestea nu necesită un certificat de venit, garanți sau garanții. Cu toate acestea, această simplitate este cea care dă naștere la multe dispute cu privire la beneficiile și dezavantajele microcreditelor. Să trecem acum la avantaje și dezavantaje pentru a înțelege de ce s-au adunat atât de multe mituri în jurul lor.

Avantajele microcreditelor

Fără îndoială, împrumuturile rapide, în ciuda ratei ridicate a dobânzii, au o mulțime de avantaje. Acestea ajută la obținerea de fonduri pentru nevoi urgente. Care sunt avantajele pentru împrumutat:

  • Rapiditatea procesării. Microîmprumuturile pot fi obținute în 15-30 de minute, inclusiv timpul de aplicare. Acest lucru le face deosebit de solicitate în situațiile în care este nevoie urgentă de bani, de exemplu, pentru a plăti servicii medicale, reparații auto sau alte nevoi urgente.

  • Cerințe minime. Pentru a obține un microîmprumut, cel mai adesea este necesar doar un pașaport. Multe IFM nu verifică istoricul de credit și sunt pregătite să lucreze chiar și cu clienții care au avut întârzieri la credite.

  • Accesibilitate. Banii sunt disponibili pentru aproape toate categoriile de cetățeni, inclusiv studenți, pensionari și lucrători independenți. Chiar și cei cărora băncile le refuză creditul pot conta pe un microîmprumut.

  • Flexibilitatea condițiilor. Împrumutatul poate lua exact suma de care are nevoie și pentru o perioadă de timp convenabilă. Acest lucru este util mai ales dacă aveți nevoie de puțini bani până în ziua de salariu. Dar, în același timp, există încă limite care nu pot fi depășite.

  • Viteza de înregistrare. Unul dintre principalele avantaje ale microcreditelor este viteza. Puteți obține bani în doar câteva minute, completând o cerere online. Nu trebuie să mergeți nicăieri, suma va fi creditată pe cardul sau portofelul dvs. electronic.

  • Programe de fidelitate. Multe companii oferă bonusuri pentru clienții obișnuiți. Acestea pot fi o reducere a ratelor dobânzii, o creștere a limitei împrumutului, promoții și reduceri, extrageri de premii.

Dacă cooperați cu un IFM legal, decent, banii luați pentru afaceri vor aduce numai beneficii, vor fi o investiție excelentă care va da roade.

Dezavantajele microîmprumuturilor

Desigur, există o serie de dezavantaje care descurajează potențialii împrumutați. În România, sunt încă populare diverse mituri, care sunt crezute de persoanele din generația mai în vârstă. Prin urmare, printre împrumutați se întâlnesc mai des tineri, care au un grad mai mare de cultură financiară și înțeleg nuanțele contractului. Dar chiar și în astfel de cazuri, trebuie notate dezavantajele care însoțesc primirea unui microcredit:

  • Ratele ridicate ale dobânzii sunt principalul dezavantaj al microcreditelor. De exemplu, la o rată de 1% pe zi, rata anuală a dobânzii este de 365%. Chiar și o sumă mică a datoriei poate crește semnificativ într-o perioadă scurtă de timp.

  • Perioada scurtă de rambursare. De obicei, fondurile sunt emise pentru nu mai mult de 30 de zile, dacă nu luați în considerare posibila prelungire.

  • Riscul de capcană a datoriilor. Dacă datoria nu este rambursată la timp, suma crește rapid din cauza acumulării de penalități și amenzi.

  • Impactul asupra istoricului de credit. IFM-urile, ca și băncile, introduc în mod obligatoriu datele privind împrumutul într-un registru special. Întârzierile au un impact negativ asupra istoricului creditelor și pot face dificilă obținerea acestora în viitor.

  • Riscul unor metode agresive de colectare a datoriilor. Astfel de metode sunt utilizate de organizații și companii de colectare fără scrupule, ceea ce poate duce la probleme psihologice și financiare grave.

Multe probleme pot fi evitate prin responsabilitate în găsirea unui IFM de încredere și prin atenție la semnarea unui contract.

Când pot fi justificate microîmprumuturile?

Există cazuri în care numai un microcredit poate ajuta la rezolvarea unei probleme. De exemplu, în situații de urgență - pentru a plăti pentru servicii medicale, pentru a repara o mașină, pentru a plăti un furnizor. Dar această întrebare este relevantă în situația în care nu aveți nevoie de o sumă prea mare și știți sigur că veți putea rambursa datoria la timp.

Astfel de bani sunt doar o soluție temporară. Este important să calculați în continuare bugetul, care va include rambursarea sumei, pentru a nu suferi pierderi financiare suplimentare.

Când este mai bine să refuzați microcreditele?

Nu trebuie să vă grăbiți să luați un împrumut atunci când vă confruntați cu prima dificultate. analizați, este posibil să puteți găsi surse alternative. Dacă există o oportunitate de a rezolva problema financiară prin alte mijloace, este mai bine să le folosiți.

Nu luați un microîmprumut dacă nu știți cum îl veți rambursa. Dacă nu aveți un venit stabil, este mai bine să amânați înregistrarea acestuia. Același lucru este valabil și dacă aveți deja mai multe împrumuturi. Acest lucru nu va face decât să crească povara financiară și să ducă la mai multe probleme.

Găsiți cele mai bune împrumuturi

Găsiți cele mai bune împrumuturi

  • Oferte personalizate
  • Cele mai bune oferte de pe piata
  • Fără taxe

Raspuns rapid / Formalitati minime